Southill cream ale

Då var det dags att brygga igen, receptet som används är en cream ale.

Om du har beer smith kan du hitta det under namnet "South hill cream ale 1.0"


Planera att det tar ca 6 timmar från start till mål.


Ingredienser:

Malt:

5 kg pale ale malt, två radig

0,5 kg majsflingor


Humle:

20 gram Cenntennial, pellets.

33 gram Crystal, pellets.


Jäst:

WLP810


Övrigt:

MM klar eller annat klarningsmedel

5.2 ph buffert


Och lite riktvärden för OG, stressa inte upp dig om du hamnar några pinnar ifrån,

det kommer att bli bra ändå.


OG före kok: 1.046

OG efter kok: 1.054

FG: 1.015


Och så kör vi.


1. Fyll upp HLT:n med 25 liter vatten och 20 gram ph buffert, koppla in och starta värme elementet.


2. Värm upp vattnet till 79 grader, det tar ca 2 minuter per grad att värma upp vattnet.


3. När vattnet är 79 grader, öppna kranen och häll över 17.74 liter till mäsk kärlet.


4. Nu blandar du i malten i vattnet, häll i under om rörning så att det inte bildas för mycket klumpar. Använd en stor slev och rör rund och krossa de klumpas av malt som bildas.

Kolla temperaturen, den ska nu vara ca 65 grader. Om den är för hög gör det inget, om den är för låg ( under 63) häll på 3 liter kokhett vatten och rör runt och mät igen.


5. Sätt på locket och isolera mäsk kärlet med din isoleringslösning (liggunderlag, sovsäckar, jackor, filtar el dylikt), nu ska det stå i 60 minuter och utvinna socker från malten.


6. Under tiden, fyll upp HLT:n med vatten till 25 liter och häll i 14 gram ph buffert, starta värmen, stäng av när det når 76 grader, du får nu ha lite koll på vatten temperaturen i HLT:n så att den är 76 grader även när de 60 minuterna gått.


Nu har det gått 60 minuter och det är dags att tömma mäsk kärlet.


7. Töm ut ett par liter i en bägare och häll tillbaka denna vörten varsamt i mask kärlet,

detta för att ge en klarare vört till kök kärlet.


8. När vörten ser lite klarare ut tömmer du ut all vört till kok kärlet, du kan nu även starta värmeelementen till kokkärlet för att spara tid.


9. Stäng kranen till Mäsktunnan och fyll på med 10.64 liter 76 gradigt vatten från HLT:n,

Vispa runt i mäsk tunnan med sleven.


10. Återigen tappa ur några liter av vörten i en bägare och häll tillbaka försiktigt i mäsk kärlet igen,

Däreftet töm allt i kok kärlet.


11. Upprepa detta däreftet igen med ytterligare 10.64 liter 76 gradigt vatten.


12. Du har nu ca 29-30 liter i kok kärlet, tänk på att inte fylla för mycket då kommer det att koka över.


13. Mät OG, skall vara ca 1.046 innan koket, tänk på att du måste temperaturkompensera mätvärdet,

Finns ett verktyg för detta i beer smith 2.


14. Vänta tills det kokar ordentligt, sila bort skummet med en hålsil.


15. Det kokar nog ganska mycket nu så slå av ett av värmeelementen.


15. Starta en timer på 60 min


16. Sätt i hop spidern och tillsätt 20 gram Cenntennial.


17. Ha lite koll på hur mycket det kokar, känns det som för lite så kan du slå på och av det andra elementet med 5 minuters intervall.


18. Efter 50 minuter tillsätter du mm klar och jästnäringen samt lägger i kylspiralen (innebär att du får lyfta upp hop spidern för att göra detta, lägg i den igen när spiralen är på plats. Obs mm köar och jästnäringen härrer du i vörten och inte i hop spidern.

 

19. Efter 60 minuter så stänger du av värmen och tillsättet 33 gram Crystal.


20. Koppla in kylspiralen och starta vattnet, vänta tills vörten är 20 grader. (Kommer att ta 20-30 minuter om du har en 10 meters kyl spiral. Du kan snabba på lite om du rör runt i vörten med en decinficerad slev.


21. Lyft upp kokkärlet på bänken och töm ut vörten i ett jäskärl,

Låt det skvala så att vörten syresätts ordentligt.


22. Sätt nu på locket och ett jäsrör med desinfecerings medel i, ställ hinken på en plats som hållet ca 14 grader.


23. Nu är det bara att diska, städa och gå och lägga sig.


Jäsning och flaskning kommer i ett annat inlägg.






 

 
 
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar