English light pale ale

Då var det dags att brygga, receptet som används är en english light pale ale.
Om du har beer smith kan du hitta det under namnet "DIY beer brewery",
I detta recept finns även utrustningsprofilen för detta bryggeri.

Planera att det tar ca 6 timmar från start till mål.

Ingredienser:
Malt:
4.9 kg maris otter malt
0,56 kg caramell/crystal malt 80L

Humle:
19 gram Challanger, pellets.
100 gram Cascade, pellets.

Jäst:
Wyeast #1028

Övrigt:
MM klar eller annat klarningsmedel

Och lite riktvärden för OG, stressa inte upp dig om du hamnar några pinnar ifrån,
det kommer att bli bra ändå.

OG före kok: 1.047
OG efter kok: 1.056
FG: 1.011

Och så kör vi.

1. Fyll upp HLT:n med 25 liter vatten och koppla in och starta värme elementet.

2. Värm upp vattnet till 77 grader, det tar ca 2 minuter per grad att värma upp vattnet.

3. När vattnet är 77 grader, öppna kranen och häll över 20.5 liter till mäsk kärlet.

4. Nu blandar du i malten i vattnet, häll i under om rörning så att det inte bildas för mycket klumpar. Använd en stor slev och rör rund och krossa de klumpas av malt som bildas.
Kolla temperaturen, den ska nu vara ca 65 grader. Om den är för hög gör det inget, om den är för låg ( under 63) häll på 3 liter kokhett vatten och rör runt och mät igen.

5. Sätt på locket och isolera mäsk kärlet med din isoleringslösning (liggunderlag, sovsäckar, jackor, filtar el dylikt), nu ska det stå i 60 minuter och utvinna socker från malten.

6. Under tiden, fyll upp HLT:n med vatten till 25 liter igen och starta värmen, stäng av när det når 76 grader, du får nu ha lite koll på vatten temperaturen i HLT:n så att den är 76 grader även när de 60 minuterna gått.

Nu har det gått 60 minuter och det är dags att tömma mäsk kärlet.

7. Töm ut ett par liter i en bägare och häll tillbaka denna vörten varsamt i mask kärlet,
detta för att ge en klarare vört till kök kärlet.

8. När vörten ser lite klarare ut tömmer du ut all vört till kok kärlet, du kan nu även starta värmeelementen till kokkärlet för att spara tid.

9. Stäng kranen till Mäsktunnan och fyll på med 9.3 litet 76 gradigt vatten från HLT:n,
Vispa runt i mäsk tunnan med sleven.

10. Återigen tappa ur några liter av vörten i en bägare och häll tillbaka försiktigt i mäsk kärlet igen,
Däreftet töm allt i kok kärlet.

11. Upprepa detta däreftet igen med ytterligare 9.3 litet 76 gradigt vatten.

12. Du har nu ca 29-30 liter i kok kärlet, tänk på att inte fylla för mycket då kommer det att koka över.

13. Mät OG, skall vara ca 1.047 innan koket, tänk på att du måste temperaturkompensera mätvärdet,
Finns ett verktyg för detta i beer smith 2.

14. Vänta  tills det kokar ordentligt, sila bort skummet med en hålsil.

15. Det kokar nog ganska mycket nu så slå av ett av värmeelementen.

15. Starta en timer på 60 min

16. Sätt i hop spidern och tillsätt 19 gram Challanger.

17. Ha lite koll på hur myckey det kokar, känns det som för lite så kan du slå på och av det andra elementet med 5 minuters intervall.

18. Efter 40 minuter så tillsätter du 22 gram Cascade i hop spidern.

19. Efter 50 minuter tillsätter du mm klar och lägger i kylspiralen (innebär att du får lyfta upp hop spidern för att göra detta, lägg i den igen  när spiralen är på plats.

20. Efter 55 minuter så tillsätter du  22 gram Cascade i hop spidern.

21. Efter 60 minuter så stänger du av värmen och tillsättet 55 gram Cascade.

22. Koppla in kylspiralen och starta vattnet, vänta tills vörten är 20 grader. (Kommer att ta 20-30 minuter om du har en 10 meters kyl spiral. Du kan snabba på lite om du rör runt i vörten med en decinficerad slev.

23. Lyft upp kokkärlet på bänken och töm ut vörten i ett jäskärl,
Låt det skvala så att vörten syresätts ordentligt.

24. Sätt nu på locket och ett jäsrör med desinfectionsmedel i, ställ hinken på en plats som hållet ca 20 grader.

25. Nu är det bara att diska, städa och gå och lägga sig.

Jäsning och flaskning kommer i ett annat inlägg.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar